^Fel

Kapuvári Kerékpáros Régió

A Kapuvári Kerékpáros Régió a Rábaköz nyugati szegletét, a Hanságot és a Fertőzuggal is érintett határtérséget foglalja magában. A városból ez a terület jól elérhető és bejárható a kerékpárosok számára. Mindezt azok a fejlesztések tették lehetővé, amelyek a 2010-es évek elején valósultak meg a körzetben. A beruházások eredményeként kerékpáros térséggé vált a Nyugat-Rábaköz. A Hanság-főcsatornán átívelő új, a báró Berg Gusztáv nevét viselő kerékpáros híd megépítésével megvalósult az átjárhatóság a burgenlandi Fertőzug és a Hanság, Rábaköz között. 

Kapuvár a Hanság fővárosa. A település földrajzi pozíciója sajátos, hiszen a várost átszelő Kis-Rába bal partja már a Hanság, a túloldal pedig a Rábaköz kistájhoz tartozik. „A Rábaköz és a Hanság összefügg egymással, hiszen az érintkező községek határai belenyúlnak a Hanyba. Ezért együtt lehet őket megismertetni” – írja Timaffy László, a térség kiváló ismerője és leírója a „Rábaköz és a Hanság” című munkájában. Az idetérő mai vendég nem csak megismerheti, hanem át is élheti a letűnt korok világát. A tájegységek rendezvényei, a népi kismesterségek képviselői naprakészen mutatják be az évszázados hagyományokat. A település és tágabb környéke bővelkedik olyan adottságokban, hagyományokban, amelyek a vendégek számára érdekességet jelentenek. Ilyen többek között a höveji csipke, a rábaközi népviseletek, a lovas hagyományok, a helyi termékek, a gasztronómiai különlegességek, mint például a kapuvári böllérmáj, vagy a rábaközi perec. A térség népi kismesterei nem csak a régmúlt tárgyait, ízeit hozzák elérhető közelségbe, hanem azt is jól példázzák, hogy napjainkban is számít a természeti összhang. A Kis-Rába, a Répce, a Rábca és a Rába egyfajta szigetként határolják le a két kistájat a szomszédos térségektől. A Rábaköz és a Hanság egymásba ölelkező ikertáj, ahol a folyók egykor veszélyt, de a megélhetést is jelentették az itt élők számára. Mai szerepük a kikapcsolódásban, a horgászatban, a vízi turizmusban, a töltéseken való kerekezésben, a természeti szépségek megismerésében teljesedik ki leginkább.

 

Partnerek

Kapuvár Burgenland Frauenkirchen Tadten Wallern Nationalpark - Neusiedler See - Seewinkel Fertő-Hanság Nemzeti Park Neusiedler Bahn GYSEV Raaderbanh